Posted by on 25 May 2016

 https://www.facebook.com/mediacirkel/
Gepubliceerd door Alex ArtandLanguage

Recensie van Kees Klok (historicus, auteur, dichter) van het boek van Shereen El Sherbini & Jule Hinrichs in Griekenland Magazine: “De berichtgeving over de Griekse crisis kenmerkt zich vaak door vooroordelen die voorkomen uit gebrek aan kennis. (…) De auteurs wijzen ondermeer op de endemische zwakte van de Griekse staat, die te incompetent blijkt om een rol van betekenis te spelen bij het oplossen van de crisis”.

Κριτική του Kees Klok (ιστορικός, συγγραφέας, ποιητής) του βιβλίου των Shereen El Sherbini & Jule Hinrichs που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Ελλάδα”.

“Η ειδησεογραφία γύρω από την ελληνική κρίση χαρακτηρίζεται συχνά από προκαταλήψεις που προέρχονται από ελλειπή γνώση του αντικειμένου.(…) Οι συγγραφείς παραπέμπουν ανάμεσα στα άλλα και στην ενδειμική αδυναμία της ελληνικής πολιτείας που αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανίκανη ώστε να μπορέσει να διαδραματίσει ένα ρόλο ουσιαστικής σημασίας στην επίλυση της κρίσης”.

Boekrecensie door Kees Klok

Griekenland Magazine       23 mei om 10:34

De Griekse crisis,  Jule Hinrisch en Shereen El Sherbini
AUP euro 24.95

De berichtgeving over de Griekse crisis kenmerkt zich vaak door vooroordelen, die voortkomen uit een gebrek aan kennis. Langzamerhand lijkt daar enige verandering in te komen. Recent is een aantal interessante boeken verschenen, waaronder De Griekse Crisis. Een land op zoek naar zijn plaats in Europa, van Jule Hinrichs en Shereen el Sherbini. Hinrichs is econoom. El Sherbini studeerde Griekse taal en cultuur.

Twee dingen vallen direct op. De aandacht voor de geschiedenis, vanaf het ontstaan van het onafhankelijke Griekenland, toen al sprake was van veel van de bestaande problemen, en het feit dat Hinrichs en Sherbini zich baseren op degelijk cijfermateriaal. De geschiedenis is bepalend voor de Griekse identiteit en houding tegenover de rest van Europa. Op grond van de cijfers valt te concluderen dat het ontstaan van de crisis niet uitsluitend een zaak is van ‘eigen schuld, dikke bult,’ en dat het te eenvoudig is om alleen corruptie en spilzucht van politici als oorzaak aan te wijzen.

De auteurs wijzen ondermeer op de endemische zwakte van de Griekse staat, die te incompetent blijkt om een rol van betekenis te spelen bij het oplossen van de crisis. Die zwakte wordt in stand gehouden door een aantal factoren, waarvan het cliëntelisme, een erfenis uit de Osmaanse tijd, de belangrijkste is. Van belang is volgens hen de vastbeslotenheid van de Grieken om bij Europa te willen horen. Zij zien in de recente ontwikkelingen tekenen van een omslag in de Griekse mentaliteit, namelijk een zich sterker richten op Europa. Anderzijds maken zij zich ernstige zorgen over de opnieuw oplaaiende sociale onrust. Het einde van de crisis is nog lang niet in zicht. Het boek is in een prettige stijl geschreven en goed leesbaar voor wie geen expert is, maar wel belangstelling heeft voor Griekenland.

De crisis en Griekenland vanuit de nederlandse invalshoek. Η κρίση και η Ελλάδα από την ολλανδική οπτική γωνία.  Το πακέτο “επιβίωσης”  και όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ιστορική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική υποδομή της Ελλάδας.

Wat moeten wij weten over de historische, politieke, maatschappelijke en economische structuur in Hellas? Het “overlevingspakket” inclusief het boek van Bruno Tersago (2015). Vier beschouwingen van het moderne Griekenland. Het boek van Kees Klok is eerder verschenen (2013), het boek van Bruno Tersago in 2015, de boeken van M.Molegraaf en Shereen El Sherbini zijn recent (2016).Jule Hinrichs is journalist bij FD. Met dank aan Frederiek Lommen voor de foto van de twee recente boeken van Mario Molegraaf en Shereen/ Jule Hinrichs.
Het boek van Kees Klok is verschenen in 2013. De boeken van Shereen El Sherbini/Jule Hinric…hs en van Mario Molegraaf zijn dit jaar uitgegeven. Dit quartet vormt een betrouwbare schets van Hellas. Shereen El Sherbini en Bruno Tersago wonen en werken in Athene;Kees Klok (historicus en dichter) en Mario Molegraaf (schrijver, vertaler, Kavafisvertaler) zijn vaak in Griekenland. Jule Hinrichs is journalist bij FD.

Ο Hinrichs είναι οικονομολόγος και η Shereen El Sherbini είναι ανταποκρίτρια  της ολλανδικής οικονομικής εφημερίδας Het Financiele Dagblad στην Αθήνα και έχει σπουδάσει Νέα Ελληνική Γλώσσα στο ‘Αμστερνταμ. Kees Klok, Shereen El Sherbini en Alexandra Zoi zijn leden van de Nederlands-Griekse Mediacirkel: http://www.nieuwgrieksestudies.nl/