Posted by on 4 August 2016

Amsterdam, 4.8.2016

Augustus is politiek gezien een zwaar beladen maand. Een jaar geleden (27.8.2015) heeft een groep geëngageerde Grieken en Nederlanders die zich betrokken voelen bij de zaak Griekenland en Democratie in Europa, een protestbrief gestuurd naar De Volkskrant. De brief kwam n.a.v. een opiniestuk , (“Griekenland heeft een dictatuur nodig”), van een academicus in Nijmegen ( H.Verbon, hoogleraar openbare financiën) waarin hij nonchalant en ongegeneerd beweert dat Griekenland zou als land optimaal “leren” functioneren alleen m.b.v. een dictatuur. Onze groep, het platform Nederlands-Griekse Mediacirkel, nodigde Verbon  en andere gelijkdenkenden voor een debat uit ; de uitnodiging blijft nog steeds zonder respons. Blijkbaar, de kreet van Verbon is gebaseerd op onderbuiksentiment en onderbuiksentiment is, (net als alle eencellige organismen), “zelfvoldaan” en “zelfgenoegzaam”.  Behoefte aan dialoog is spoorloos:

http://www.volkskrant.nl/opinie/griekenland-heeft-meer-democratie-nodig~a4133434/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=free&utm_campaign=shared+content&hash=9a4de3388f744373832ce7a55228e309e83fbc2f

http://www.nieuwgrieksestudies.nl/deskundig/markaki/griekenland-heeft-meer-democratie-nodig/

Griekenland,  een jaar later. Het pragmatisme in Europa veert feest en NAVO schepen flaneren traditiegetrouw  in de Egeïsche zee. De operatie werd mettertijd in de huidige vorm gebracht en in alle stilte. Dit beeld brengt bittere herinneringen aan de dictatuur van de Kolonels (1967-1974) met zich mee.  De huidige aanwezigheid van NAVO in de Egeïsche zee heeft al vele vragen veroorzaakt. Het argument dat de NAVO schepen de “Europese buitengrenzen beschermen”  of dat de NAVO de Grieken helpt  “de instroom van vluchtelingen onder controle te houden” is, op zijn zachts gezegd, simplistisch. Dit artikel in de Engelse krant “Telegraph” bevat meer informatie over hoe het achter de schermen werkelijk gaat. Verder  er is recentelijk  een coup poging in Turkije geweest, minder dan een maand geleden, en Erdogan werkt aan de implementatie van  een regime dat de EU media al bestempelen als “dictatuur”.  Bovendien,  het project EU (USE, Verenigde Staten van Europa) struikelt over  een paar “technische problemen” en er is veel lawaai over “de democratisering” van Europa. Doch, blijft opvallend stil in het medialandschap. Hebben we hier in Nederland iets gemist? Of hebben de Nederlandse media geen interesse meer in zaken zoals  Griekenland en democratie?  Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα. Η επιχειρηματολογία πως τα πλοία του ΝΑΤΟ βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν τα “εξωτερικά Ευρωπαϊκά σύνορα” ή για να “ελέγχουν τις προσφυγικές ροές” είναι τουλάχιστον απλοϊκή. Διαβάστε το άρθρο της βρεττανικής Telegraph με κάποιες σημαντικές πληροφορίες για τις εξελίξεις στα παρασκήνια. Αναρωτιέται κανείς γιατί στην Ολλανδία ο ολλανδικός τύπος δεν αναφέρεται ούτε καν στα ψιλά των εφημερίδων για την υπόθεση αυτή που συνέβη λαθραία και σιωπηρά. Μήπως μας διαφεύγει κάτι; Ή μήπως τα ολλανδικά ΜΜΕ δεν ενδιαφέρονται πια για υποθέσεις όπως “Ελλάδα” και “δημοκρατία” ;

http://www.telegraph.co.uk/news/0/natos-united-front-under-threat-after-greece-signs-arms-deal-wit/

 

Foto: Athina 984.gr