Posted by on 13 February 2014

©  A.Zoi, Art and Language

De Parthenon beelden, Kavafis en George Clooney – “Bellum Iustum” 13.2.2014

De terugkeer van de gestolen -door lord Elgin-  marmeren beelden van Parthenon, is weer actueel. Dit dankzij de verklaringen van G. Clooney, M. Damon en Bill Murray tijdens de promotie van hun film ” The Monuments Men” in Berlijn vorige week. Voor de Grieken is deze eis fundamenteel evenals de houding van deze Hollywood acteurs die durven een geëngageerde positie te nemen in het Hollywoodse sterrenspectrum.
Voor het Griekse volk, is de strijd voor de terugkeer van de Parthenon beelden, “bellum iustum”,  een rechtvaardige oorlog.
Ook  The Guardian reageert op de verklaringen van de drie Amerikaanse acteurs:

http://www.theguardian.com/artanddesign/2014/feb/11/george-clooney-bill-murray-matt-damon-elgin-marbles

De dichter Kavafis heeft zich veel eerder bemoeid met dit onderwerp en  heeft kranig de terugkeer van de Parthenon beelden verdedigd.  Het pleidooi van Kavafis voor de terugkeer van de antieke Parthenon beelden  is hier in het Engels  en in het Grieks te lezen:

http://www.cavafy.com/prose/content.asp?id=269&cat=6 (Engels)

http://www.kavafis.gr/prose/content.asp?id=314&cat=6   (Grieks).

 

 

Een klein fragment uit de brief van Kavafis in het Engels:

“Under the influence of his excitement —for I do not doubt that the article was written in a moment of mental paroxysm— Mr. Knowles makes the most audacious statements. He extols the vandalic act of Elgin, and his gratitude is so great that he would fain give Elgin a place amongst the benefactors of mankind — δίος ανήρ, καλός καγαθός ανήρ. He vilifies Byron. He associates the carrying away of the marbles with the glorious victories of Nelson. He thinks that if the marbles are restored, Gibraltar, Malta, Cyprus, India must be given away also —forgetting that if those possessions are necessary to British trade and to the dignity and safety of the British Empire, the Elgin Marbles serve no other purpose than that of beautifying the British Museum. He regards as trivial Mr. Harrison’s remark that the climate of Bloomsbury is injurious to the sculptures and expresses the fear that, if handed over to Greece, they may be destroyed «any day in the next great clash of the Eastern question», — forgetting that wisdom dictates the remedy of present evils before guarding against future ills.”

   NOS (ΟΛΛΑΝΔ.ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ): ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΓΛΥΠΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ   05.12.2014

ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΕΤ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

http://nos.nl/artikel/2007370-grieken-kwaad-over-uitlenen-gestolen-kunst.html

” Πρόκειται για άγαλμα του ποτάμιου θεού Ιλισσού. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε χρόνια διαμάχη για τα Ελγίνεια μάρμαρα. Η συλλογή των μαρμάρινων γλυπτών του Παρθενώνα βρίσκεται στα χέρια του Βρετανικού Μουσείου ωστόσο οι ‘Ελληνες ισχυρίζονται πως η ιδιοκτησία αυτή είναι προϊόν ληστείας. Αυτή η πράξη δανεισμού αποτελεί πρόκληση για τον Ελληνικό λαό, δήλωσε ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός Σαμαράς. Ποτέ μέχρι σήμερα το Βρετανικό Μουσείο  δεν είχε διαθέσει κάποιο από τα γλυπτά αυτά προς δανεισμό.Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι γνώμες διίστανται. Η συναλλαγή με την Ρωσία δεν βελτιώνει την κατάσταση καθώς από την αρχή της κρίσης στα ανατολικά της Ουκρανίας, οι σχέσεις μεταξύ Βρετανών και Ρώσων είναι τεταμένες. Το Βρετανικό Μουσείο αρνείται κάθε κακή πρόθεση. Ακριβώς σε αυτή την τεταμένη στιγμή επιδιώκουμε οι σχέσεις μας με την Ρωσία να παραμείνουν καλές, δήλωσε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Neil MacGregor. ”

Het Verenigd Koninkrijk en Griekenland liggen al jaren overhoop over de Elgin Marbles. Die verzameling marmeren sculpturen van het Parthenon is in handen van het British Museum, terwijl de Grieken zeggen dat het roofkunst is. “Deze uitleen is een provocatie aan het Griekse volk”, liet de Griekse premier Samaras weten in een reactie. Nooit eerder leende het museum een van de stukken uit. In het Verenigd Koninkrijk zijn de meningen over de sculpturen verdeeld. De ruil met Rusland maakt het er niet beter op: sinds de crisis in het oosten van Oekraïne staan de verhoudingen tussen de Britten en de Russen op scherp. Het British Museum zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. “Juist in deze gespannen tijden willen wij onze contacten met Rusland warm houden”, zegt Neil MacGregor, directeur van het British Museum.