Posted by on 27 December 2014

De eeuwige terugkeer van het fascisme” –  © Vertaling in het Grieks Alexandra Zoi, Art and Language. Rob Riemen’s boek-  heeft mij aangegrepen. Het essay van Rob Riemen is het juiste materiaal om de situatie en de recente ontwikkelingen in Griekenland te vatten. Daarnaast ligt dit vertaalproject binnen het terrein van Art and Language en mijn werk als geïmmigreerde (taal)kunstenaar. Het stimuleren van interactie tussen Nederland- Griekenland is ook een van de belangrijkste doelstellingen. Het project  is deze maand met succes voltooid. Sinds 18/12/2014 ligt het boek in de boekhandel in Athene.

“In De eeuwige terugkeer van het fascisme schetst Rob Riemen de cultuurgeschiedenis van het fascisme, en houdt de huidige Nederlandse samenleving daarmee een spiegel voor.Riemen betoogt dat dit fenomeen niets anders is dan de logische politieke consequentie van een maatschappij waar wij allen verantwoordelijk voor zijn – ‘… het gevolg van politieke partijen die hun eigen gedachtegoed verloochenen, intellectuelen die een gemakzuchtig nihilisme cultiveren, universiteiten die deze naam niet waardig zijn, de geldzucht van de zakenwereld en de massamedia die liever de buikspreker van dan een kritische spiegel voor het volk zijn. Dit zijn de gecorrumpeerde elites die de geestelijke leegte cultiveren waarin het fascisme weer groot kan worden “.
Zie:http://www.robriemen.nl/rob-riemen-bibliografie/de-eeuwige-terugkeer-van-het-fascisme

© Μετάφραση Αλεξάνδρα Ζώη, Art and Language,”Η ΑΕΝΑΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ“,
Rob Riemen, Εκδόσεις Πατάκη : http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=698807
Κωδικός Προϊόντος : 978-960-16-5529-1
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του φασισµού; Γιατί επανεµφανίζεται στην Ευρώπη σήµερα; Πώς θα αντιµετωπίσουµε την εξάπλωσή του; Ο Rob Riemen µάς υπενθυµίζει τη στάση του Αλµπέρ Καµύ, του Τόµας Μαν, του Νίτσε, του Αντόρνο, του Πολ Βαλερύ, στοχαστών σύγχρονων της γένεσης του φαινοµένου στον εικοστό αιώνα, οι οποίοι συµφωνούν, ο καθένας µε τον τρόπο του, στο εξής: ο φασισµός βασίζεται στην απουσία της ιδεολογίας και στην άρνηση των πνευµατικών αξιών· ευδοκιµεί όταν οι άνθρωποι παύουν να σκέφτονται. Πρόσφορο έδαφος για τον φασισµό είναι η υλική αβεβαιότητα, η δυσαρέσκεια, η σιωπή των ελίτ κάθε είδους – φαινόµενα που δε λείπουν από τη σηµερινή κοινωνία. Ο Riemen επιµένει στον ρόλο της τέχνης και του πολιτισµού σήµερα, περισσότερο από ποτέ, και ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους διανοουµένους να µας εµπνεύσουν ενισχύοντας την πίστη στη θετική δύναµη του ανθρώπινου νου.